Nieuwe sensomotorische activiteit van #Brenda

Foto: Prive

Benodigdheden:
– Klei en dan natuurlijk zelf maken! Helemaal leuk om samen te maken en ook nog een makkelijk en GOEDKOOP!!
Recept:
o 100 gram bloem (1 cup)
o 70 gram zout (1/4 cup)
o 2 eetl citroensap (of 1 theel aluin) (Heb ik niet gedaan maar kan natuurlijk wel)
o 250 ml water (1 cup)
o 1 eetl olie
• Doe alle ingrediënten in een steelpan en zet het op het vuur. Roer het door elkaar. (Let op: je vraagt je nu vast af hoe dit ooit vaste klei moet worden. Geen nood, het gebeurt echt!
• Blijf roeren met een houten lepel totdat het goedje een bal vormt. Je zult zien dat de klei steeds minder glanzend wordt, en droog wordt. Snel werken, anders brandt de klei aan!
• Leg de klei op een glad oppervlak (aanrecht of tafel) en kneed het een paar keer goed door (pas op: heet!). Nu is de klei klaar om te gebruiken! Bewaar de klei in een goed afsluitbare bak of zak.
• Maar hier houdt de pret niet op! De citroensap die in de klei gaat, is om hem zo lang mogelijk houdbaar te maken. Je kunt ook naar de drogisterij gaan voor ‘aluin’. Dit verlengt de houdbaarheid, maar als je de klei een maand wilt bewaren, is citroensap prima. De olie die in dit recept genoemd wordt is voor de elasticiteit. Je kunt gewoon zonnebloemolie gebruiken, maar babyolie geeft een speciale geur, wat voor een bijzondere sensomotorische ervaring zorgt.

Ook leuk:
– De klei een kleurtje geven? Dat kan door gebruik te maken van cacao of kaneel. Dan word het bruin. Kerrie zorgt voor de gele kleur en paprikapoeder zorgt voor het rode kleurtje.
– Speculaas kruiden zorgen voor de lekkere geur! Leuk tijdens de december maand!
– Natuurlijk voor de meiden onder ons lekker veel glitters erin!

Doen:
Doe alle ingrediënten in een steelpan en zet het op het vuur. Roer het door elkaar. (Let op: je vraagt je nu vast af hoe dit ooit vaste klei moet worden. Geen nood, het gebeurt echt!
Blijf roeren met een houten lepel totdat het goedje een bal vormt. Je zult zien dat de klei steeds minder glanzend wordt, en droog wordt. Snel werken, anders brandt de klei aan!

Leg de klei op een glad oppervlak (aanrecht of tafel) en kneed het een paar keer goed door (pas op: heet!). Nu is de klei klaar om te gebruiken! Bewaar de klei in een goed afsluitbare bak of zak.

Maar hier houdt de pret niet op! De citroensap die in de klei gaat, is om hem zo lang mogelijk houdbaar te maken. Je kunt ook naar de drogisterij gaan voor ‘aluin’. Dit verlengt de houdbaarheid, maar als je de klei een maand wilt bewaren, is citroensap prima. De olie die in dit recept genoemd wordt is voor de elasticiteit. Je kunt gewoon zonnebloemolie gebruiken, maar babyolie geeft een speciale geur, wat voor een bijzondere sensomotorische ervaring zorgt.

Kleien maar! Lekker voelen en kneden! (Stiekem vond deze mama het ook erg fijn om te kleien!) En het is zo veel rustiger voor mijn gevoel! Het is niet erg als er per ongeluk iemand een hapje neemt van de klei (Wat soms nog wel eens gebeurd..)
Nadeel is wel vond ik… Wij hadden eerst maar een een neutrale klei gemaakt zonder iets erin… Dit lijkt behoorlijk veel op koekjesdeeg en dus wilde onze dochter graag snoepen…. Volgende keer gaat er hier toch iets van veel glitter in! En geen koekkruiden denk ik.. Lijkt het nog meer op koekjesdeeg.. Hahahaha Dat is mijn ervaring! Verder helemaal super en ga het zeker te weten vaker maken! Wat zeg ik ELKE MAAND NIEUWE!

Wat beleven ze?
– Het samen maken van klei is al een belevenis op zich! Lekker roeren in de pan en kijken wat je kan maken!
– Natuurlijk is de klei nog een beetje warm als hij net klaar is. Dit voelt lekker!
– De geuren en glitters zorgen voor een hele ervaring!
– En het voelen van klei voelt fijn voor veel kinderen!
– Als het uit de koelkast komt is het lekker koud en een beetje hard. Kneed je er langer mee word het warmer en zacht!
Kortom lekker kleien!

Ik was op zoek naar een recept voor klei en kwam op deze blog terecht: http://www.lespakket.net/blog/2011/10/17/zelfgemaakte-klei/

Veel plezier!

Brenda

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s