Het opruimen van externe prikkels

Er bestaan verschillende manieren en hulpmiddelen om je kind te bevrijden van externe prikkels.

– Een overmaat aan externe prikkels raken kinderen kwijt door een tijdje in een prikkelarme omgeving door te brengen. Ze worden rustig door te aarden. Prikkels kunnen dan via de voeten hun lichaam verlaten. De natuur in gaan, buiten spelen, lichaamsmassage (in het bijzonder massage van de voeten). Op deze manier kunnen kinderen bij zichzelf komen en zichzelf weer beter voelen.

– Het is verstandig om gevoelige kinderen ’s avonds voor het naar bed gaan geen extra (externe) prikkels aan te bieden in de vorm van tv kijken, computerspelletjes of andere drukke bezigheden. Laat je kind rustig naar bed gaan.

– Een kind dat overprikkeld uit school komt, kun je schone kleren aan laten doen. Schone kleren brengen ‘schone’ energie met zich mee. Het is aan te raden om je kind elke avond voordat hij/zij naar bed gaat, te laten douchen. Met douchen spoelt hij/zij de dagelijkse prikkelstress weg. (overigens is het voor het kind ook prettig wanneer de werkende ouder bij thuiskomst gaat douchen en schone kleren aantrekt. Dit geldt in het bijzonder voor ouders die in de gezondheidszorg werken. Zij nemen vanuit hun werksituatie veel energieen van andere mensen over en brengen deze mee naar huis. Bij thuiskomst pikken deze kinderen deze energieen makkelijk op).

– Je hooggevoelige kind is gebaat bij een opgeruimde (kinder)kamer. Dit biedt rust en overzicht. Een rommelige kamer met prikkels in de vorm van felle kleuren, veel afbeeldingen en rondslingerend speelgoed veroorzaakt daarentegen snel overprikkeling. Zorg met name voor orde op de plek waar je kind ’s nachts met zijn/haar hoofd ligt te slapen.

– Het is verstandig om met je kind goede afspraken te maken over het gebruik van de computer, het spelen van games en het kijken naar tv. Leg je kind uit wat de gevolgen zijn van veel achter de computer zitten, eindeloos veel gamen en langdurig tv kijken.

Lfs, x 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s