Uitleg aan je kind #hooggevoeligheid

 

Leg jij je kind uit dat je kind hooggevoelig is? En hoe leg je dat dan uit?

Ik kwam deze uitleg (oefeningen volgen)  van Norma Prikanowski tegen. Norma studeerde af als hbo-therapeute, in NLP-/hypnotherapie en natuurgeneeskundige energetische kindertherapie. Ze volgde aanvullende opleidingen. Naast haar praktijk is ze hoofddocent aan het opleidingsinstituut Ashana Holistic Education.

Leeftijd: alle leeftijden

Vandaag gaan we het hebben over het onderwerp hooggevoeligheid. Misschien heb je er al eens iets over gehoord of over gelezen. Misschien is het ook helemaal nieuw voor je. Hoe dan ook, na vandaag weet je veel meer over dit onderwerp en misschien kom je erachter dat je zelf ook wel hooggevoelig bent.

Hooggevoelig 

Hooggevoelig bestaat uit twee woorden: het woord ‘hoog’ en het woord ‘gevoelig’. Om er nu achter te komen wat het betekent gaan we het eerst over het woord ‘gevoelig’ hebben.

Voelen doen we allemaal. Iedereen heeft weleens een gevoel in zijn lichaam. (teken op een groot vel papier samen met je kind een voel-boom, zie afbeelding)  Kun jij hier beneden in de voelboom eens opschrijven wat je zoal zou kunnen voelen in je lichaam?

Zintuigen

We heben verschillende zintuigen.

Met de ogen kunnen we zien.
Met de oren kunnen we geluiden horen.
Met de neus kunnen we geuren ruiken.
Met onze handen kunnen we voelen of iets glads of ruw is.
Met onze mond kunnen we smaken proeven. 

Wat doen onze zintuigen?

Onze zintuigen zijn net als kleine antennes die seintjes kunnen ontvangen. Deze seintjes zijn geuren, smaken, geluiden, voelen, dingen zien. En die seintjes noemen we prikkels.

Prikkels 

Weet je niet wat een prikkel is? Pak maar eens een veertje en strijk daarmee over je arm. Dat kriebelt, he? Nou, dat is dan een prikkel en jouw hersenen zeggen tegen jou dat dat kriebelt, wat dat is wat je voelt. Deze prikkels, die via de zintuigen in je lichaam komen, gaan als een seintje door je lichaam, tot helemaal naar je hersenen. De hersenen in je lichaam zijn als een grote computer, die precies weet wat hij met die seintjes moet doen.

Ons lichaam als een huis

Je zou je lichaam voor kunnen stellen als een huis en al die prikkels die te veel zijn als kartonnen dozen vol met rommel. Wanneer we in ons huis te veel dozen hebben staan, dan kunnen we er niet goed meer doorheen lopen en worden we boos omdat we geen plaats meer hebben om te spelen. Zo is het ook met ons lichaam. Soms kunnen er zo veel prikkels via je zintuigen je lichaam binnenkomen dat net als een huis helemaal vol raakt. Sommige kinderen krijgen dan buikpijn of hoofdpijn, worden moe of boos of hebben een vol hoofd.

Het woordje ‘hoog’ 

En dan nu het woordje hoog in hooggevoelig. Bij kinderen die hooggevoelig zijn krijgen de zintuigen zo veel prikkels binnen, die als seintjes doorgegeven worden, dat je er helemaal ziek van kunt worden.

Nu we weten dat we van prikkels vol kunnen raken moeten we soms ons huis schoonmaken. (voor het opruimen kun je hier diverse oefeningen voor inzetten, die zal ik later nog plaatsen).

Bescherming 

Ook moet je leren je huis te beschermen tegen alle prikkels, zodat het niet meer zo vol kan raken. Daarvoor moet je leren je deurtje dicht te doen. Dat deurtje zit in je buik. Daar heb je weleens buikpijn of kun je je een beetje misselijk voelen. Stel je eens voor dat je op je buik een ritsje hebt zitten. Kijk eens of dit ritsje niet te veel openstaat. Als het te veel openstaat of je wilt dat er minder prikkels binnenkomen, maak het ritsje dan dicht voordat je naar school gaat. Wat je ook kunt doen is je voorstellen dat je op je buik een dopje of een dekseltje hebt. Dat draai je dan gewoon dicht op zo’n manier dat het voor jou goed aanvoelt. Oh ja, kijk ook eens naar de antennes op je hoofd. Als die helemaal uit staan, trek ze dan een stukje in, zodat ze kleiner worden.

Ik hoop dat jullie je ervaringen hier willen delen met ons.

Lfs,x 

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Uitleg aan je kind #hooggevoeligheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s