Hooggevoeligheid en rituelen

Bij hoogsensitieve kinderen blijken rituelen erg belangrijk te zijn. Naar aanleiding van het eerdere artikel/stuk van vandaag moest ik er ineens aan denken. In de #HappiKidz las ik een aantal rituelen om bijzondere momenten met je kind te vieren. Hieronder volgt een ritueel voor als je kind voor het eerst naar school gaat:

De eerste schooldag markeert zelfstandigheid in het leven van een kind. Het zal zijn/haar stappen in de wereld steeds vaker zonder ouders zetten. Met het volgende ritueel geef je je kind een gevoel van veiligheid, zodat het vol vertrouwen op pad kan gaan.

Ga met je kind in zijn/haar slaapkamer zitten, waar alles vertrouwd is (of op een andere vertrouwde plek). Laat voelen dat je er voor hem/haar bent- pak bijvoorbeeld zijn/haar hand vast- en sta stil bij de volgende stap die wacht: naar de basisschool gaan. Laat weten dat jullie als ouders altijd voor hem/haar klaarstaan, maar dat het nu zelf iets mag doen. En dat je hem/haar ten volste vertrouwt in de stappen die volgen. Laat dan je kind los en vraag het om zelf naar de gang te gaan, de ‘wijde wereld’ in. Ga vervolgens samen naar buiten. Loop hand in hand de weg van huis naar school en weer terug. Gebruik al je zintuigen; sta stil bij de grote kerk op de hoek, voel de steentjes op de stoep, verzamel besjes, blaadjes, takjes, kastanjes en andere ‘jaszakschatten’ en plak die thuis op papier. Een collage die verbeeldt hoe je je eigen weg vindt en zoekt.

Je kunt zo’n ritueel natuurlijk helemaal op je eigen manier samen met je kind invullen.

Hoe hebben jullie je hooggevoelig kind voorbereid op de eerst schooldag? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Liefs

foto-51

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s