Spelregels voor kinderen van deze tijd

NT hart wolkKinderen van deze tijd vragen de mensen om hen heen om niet in hokjes te denken, maar in hartjes. Deze gevoelige, intuitieve, wijze kinderen vragen om een benadering met nieuwe spelregels. Het is te kortzichtig om deze kinderen als lastig te zien: deze kinderen hebben het zelf lastig. Nieuwetijdskinderen hebben begeleiding nodig bij het ontwikkelen van hun talenten, kwaliteiten en gaven. Nieuwetijdskinderen leven in het NU en kunnen daardoor de gevolgen van hun handelingen niet altijd overzien. Ze weten het zelf zo goed, maar hebben wel (aan)sturing nodig om tot het juiste te komen. Je helpt deze kinderen niet door hen betuttelend en belerend te benaderen. Ze voelen zich dan niet serieus genomen. Nieuwetijdskinderen zijn gebaat bij het voorleggen van keuzes. Als ze een keuze hebben, hebben ze het gevoel dat ze mee mogen bepalen in dat wat gaat gebeuren.

Communicatie middels positieve, bekrachtigende woorden is een belangrijk onderdeel bij het bepalen van de spelregels. Middels communicatie leg je niet alleen keuzes voor, maar kun je ook uitleg geven aan je kind. Al vanaf de babyperiode kun je alles wat je aan het doen bent en waarom je dat aan het doen bent, uitleggen. Je kind voelt dan aan dat je zijn/haar bewustzijn respecteert.

Ieder kind is uniek en ieder kind daagt de ouders, opvoeders, verzorgers, leerkrachten en begeleiders uit om creatief te zijn in het zoeken naar de spelregels die op hem/haar van toepassing zijn. Het gaat erom de spelregels te achterhalen die passen bij de levensstijl van je kind. Het ene kind wordt rustig als hij de natuur in gaat, terwijl een ander kind helemaal bij zichzelf komt door een half uur naar muziek te luisteren.

Nieuwetijdskinderen hebben actief begeleiding en betrokkenheid nodig bij het maken van keuzes, het stellen dan wel bepalen van grenzen en het achterhalen van hun eigen spelregels. Daarbij is het van groot belang dat er geen tegenstrijdige signalen worden afgegeven over deze spelregels. Tegenstrijdige signalen pikken ze direct op. Met duidelijke spelregels weten ze precies waar ze aan toe zijn. Duidelijkheid biedt begrenzing en dus veiligheid. Met duidelijke spelregels kunnen ze zichzelf ontplooien vanuit een goede basis, zodat hun unieke kwaliteiten tot uitdrukking kunnen komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s